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Recipes

         

   

Church Supper Fried Chicken 

ca. 1,5 Kilo frische Hühnerteile ( Brust, geviertelt, und Keulen )

Zutaten für 4 Portionen:

1 l Buttermilch / 200 g Mehl / je 2 TL Knoblauchsalz und Paprika / Salz, Pfeffer / Öl zum Braten

Die Hühnerteile in einer großen (!) Schüssel mit gesalzenem kalten Wasser bedecken und ca. drei Stunden in den Kühlschrank stellen. Danach abgießen und Buttermilch über die Hühnerteile gießen, abdecken und mindestens acht Stunden ( besser über Nacht ! ) marinieren lassen. Danach Buttermilch abgießen und entsorgen. Der Backofen muß auf 175° vorgeheizt und das Mehl mit den Gewürzen vermischt werden. Die Hühnerteile gut darin wenden und mit Salz und Pfeffer würzen. Das Öl in einer Pfanne erhitzen und die Hühnerteile portionsweise von jeder Seite zwei bis vier Minuten hellbraun braten und in eine große ofenfeste Form legen. Danach in der Form im Ofen ca 35 bis 45 Minuten nachgaren.

Buttermilk Biscuits 

Zutaten:

ca. 200 g Mehl / ca. 50g Maismehl / 1 TL Salz / 2 TL Zucker / 1/2 Paket Backpulver / Messerspitze Natron / ca. 65 g Butter / ca. 200 ml Buttermilch

Die trockene Zutaten in einer Schüssel vermischen und Fett mit einem Messer untermischen. Danach die Buttermilch hinzugeben und zu einem glatten Teig verkneten ( Hier ist etwas Eile geboten ). Muffin - Formen einfetten und mit etwas Maismehl ausstreuen. Nun den Teig einfüllen bis etwa 2/3 der Höhe einfüllen und bei 220 Grad ca. zehn Minuten backen.  

Diese Biscuits sind in den USA eine beliebte Beilage zu "Fried Chicken" mit Cole Slaw.

 

Cole Slaw

Zutaten für 4 Portionen:

1 Tasse Mayonaise / 3 EL Essig / 3 EL Zucker / 2 EL Milch / Salz, Pfeffer / 1 Weißkohl ( fein gehackt ) / ca. 3 Möhren ( fein gehackt )

Die Zutaten gut verrühren, den Kohl und die Möhren dazugeben, gut mischen, abschmecken und ca. 24 Stunden ziehen lassen.

Gegrillter Mais - Corn on the Cob

Zutaten für 3 - 4 Maiskolben:

ca. 50 g weiche Butter / 1 Prise Salz & Pfeffer und 3 - 4 Zuckermaiskolben

Die Butter leicht salzen und pfeffern. Die Maiskolben damit bestreichen und in Alufolie wickeln und die Kolben am Rand des Grills ca. 1/2 Stunde mitgrillen.

Huhn ( oder Garnelen ! ) auf kreolische Art

Herkunft: Louisiana

Zutaten für 4 - 6 Portionen:

5 Hähnchenschnitzel ohne Haut und Knochen / 1 EL Mehl / 1 TL Salz / 1/4 TL getr. Thymian / 1/2 TL getr. Oregano / 1/2 TL getr. Basilikum / 1/2 TL Paprikapulver / 1/8 TL Cayennepfeffer / 1/8 TL schwarzer Pfeffer / 1/8 TL weißer Pfeffer / 4 EL Pflanzenöl / ca. 100 g geh. Zwiebeln / ca. 100 g grüne, geh. Paprika / ca. 100 g geh. Stangensellerie / 2 feingeh. Knoblauchzehen / 750 ml Hühnerbrühe / ca. 550 g frische, entkernte, geh. Tomaten / 225 g Tomatensauce aus dem Glas / 1 TL Zucker / einige Tropfen Tabasco Sauce / 15 g frische, geh. Petersilie / 75 g geh. Lauchzwiebeln / 550 g gek. Reis

Das Fleisch in mundgerechte Stücke schneiden. Mehl und Gewürze in einer Schüssel mischen und das Fleisch darin wenden bis es gleichmäßig bedeckt ist. 2 EL Öl in einer Pfanne erhitzen und das Fleisch darin anbräunen und ca. 10 Min. garen ( bis es durch ist ). Danach aus der Pfanne entnehmen und beiseite stellen. Nun in der Pfanne Zwiebeln, Paprika, Sellerie und Knoblauch ca. 5 Min. braten. ( Falls erforderlich noch etwas Öl hinzugeben ) Nun in einem großen Topf die Hühnerbrühe kochen und das Fleisch, das gebratene Gemüse, Tomaten, Tomatensauce und Zucker hinzu geben. Bei geschlossenem Deckel ca. 45 Min. bei niedriger Temperatur unter gelegentlichem Umrühren köcheln lassen. Danach mit Tabasco und Salz abschmecken. Erst vor dem Servieren die Petersilie und die Lauchzwiebeln einrühren.

Auf Reis, in tiefen Tellern servieren !

Dieses Gericht schmeckt ebenfalls sehr köstlich mit Garnelen ! Bei dieser Version wird das traditionelle Rezept, für das Hühnchenteile zuerst bei niedriger Temperatur gekocht werden, um die Hühnerbrühe selbst herzustellen, ein wenig verkürzt. Die Brühe kann natürlich auch selbst hergestellt werden.

Maisbrot - Corn Bread

Zutaten:

1 Ei / ca. 250 ml Milch / ca. 50 g geschmolzene Butter / ca. 100 g Maismehl / ca. 150 g Mehl / 1/2 TL Salz / 2 EL Zucker / 2 TL Backpulver

Das Ei in einer Schüssel verschlagen, Milch und Butter dazugeben und verrühren. In einer anderen Schüssel die trockenen Zutaten vermischen, die Flüssigkeit dazugeben und kurz umrühren. Den Teig in eine Kastenform geben und ca. 25 Minuten bei 200 Grad backen. Danach abkühlen lassen und das Brot in Quadrate schneiden.  

Tipp:

Hierzu Honey Butter reichen ! Butter und Honig zu gleichen Teilen im Mixer mixen.

Hush Puppies

Zutaten für ca. 6 Portionen:

2 Tassen Maismehl / 1 Tasse Weizenmehl / 1 TL Backpulver / 1 TL Salz / 1/2 TL Natron / 2 Eier / ca. 225 ml Buttermilch / Frittierfett

Eier und Buttermilch verrühren. Die trockenen Zutaten in einer separaten Schüssel mischen und die Milchmischung unter ständigem Rühren dazugeben. Diesen Teig zu Bällchen formen und diese Bällchen bei ca. 200 Grad im Frittierfett erhitzen bis sie goldbraun sind. Sofort servieren ! Durch individuelle Zugabe von z. B. Knoblauch, Pfeffer oder Zwiebeln sind die Hush Puppies beliebig variierbar.

Passen hervorragend zu Geflügel und Fisch !

Meat & Potato Pie

Ingredients
3 Tablespoons oil
3 cups shredded hash browns
1 cup grated Swiss or Cheddar cheese
3/4 cup diced ham, sausage or chicken
1/4 cup chopped onion
1 cup evaporated milk or whole milk
2 eggs
1/2 teaspoon salt
1/8 (or dash) pepper
sprinkle of herb mix or parsley

Description
Mix potatoes and oil in a 9 inch pie plate. Press into a crust. Bake at 425° for 15 minutes. Layer cheese, meat and onion. Combine milk, eggs and seasoning. Pour over the top. Bake at 425° for 30 minutes. Cool 5 minutes before cutting.

Mexican Shrimp Dip

Ingredients
3 ounces cream cheese
6 Tablespoons salsa, divided
½ cup cocktail sauce
3 cans (6 oz) small shrimp, rinsed and drained (or 1 pound fresh shrimp boiled and chopped)
1 can (2¼ oz)sliced ripe olives, drained
1 cup shredded cheddar cheese
1 cup shredded monterey jack cheese
sliced green onions

Description
Combine cream cheese and 3 Tbs salsa, spread into ungreased 9 inch pie plate. Combine cocktail sauce and remaining salsa, spread over cream cheese. Layer the other ingredients. Top with green onion slices. Serve with chips and crackers.

Notes
Make a double batch for parties - this stuff goes fast!

Pecan Sour Cream Waffles

Ingredients for 1 dozen waffles
2 large eggs, separated
1 cup sour cream
1 cup all purpose flour
2 teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
½ cup finely chopped pecans


Description
In a mixing bowl, beat the eggs well, then add the sour cream and blend throughly. In another bowl,whisk the egg whites till stiff peaks form and fold into the sour cream mixture. Fold in the flour, baking powder, salt, and pecans and stir till well blended and smooth.

Pour the mixture into a hot waffle iron about one third full, cover, and cook till the waffles are browned and crisp.

Stuffed Bell Peppers

Ingredients
6 green peppers
1 pound ground beef
1 medium onion, chopped
16 ounce can whole tomatoes, drained and chopped
½ cup water
½ cup rice
½ teaspoon salt
1 teaspoon Worcestershire sauce
5 ounces shredded sharp cheddar cheese

Description
Cut off the tops of peppers, remove seeds and membranes. Boil peppers for five minutes. Remove from water and drain.

Cook ground beef and onion until lightly browned. Drain fat. Stir in tomatoes, water, rice, salt, pepper and Worcestershire, bring to a simmer, cover and cook about 20 minutes, until rice is tender. Stir in 4 ounces of the cheese and mix until blended.

Stuff peppers with equal amounts of mixture. Sprinkle with rest of cheese. Bake in 350° for 20-25 minutes.

Real Southern Fried Chicken

Ingredients for 4
One cut up fryer (Two for real hungry folks)
1 c. White Lily flour
salt and black pepper to taste
lard (not the store bought stuff with preservatives)

Description
Put a "right smart" of lard (as my grandpa used to say) in an iron skillet. It should be about an inch deep when melted. Get lard really hot.

Meanwhile, coat chicken pieces in flour, which has been generously seasoned with salt and black pepper.

Fry until crispy and done.

Chicken and Wild Rice Casserole

Ingredients
2 chicken breasts
1 box Uncle Ben's Wild Rice
1/2 cup chopped onion
1/2 cup chopped celery
1 cup mayonaisse
1 can cream of chicken soup
small jar of pimento
can of water chestnuts
can of french style green beans

Description
Boil chicken breasts - reserve the stock. Prepare the wild rice using instructions on box but substitute chicken stock for water. Add onions and celery for the last 15 minutes of cooking. Chop or shred the chicken. Mix all ingredients in a casserole and bake at 350° for 30 minutes.

Notes
You can lower the calories and fat by using low-fat mayo and chicken soup.

If you like to cook ahead and freeze dinners, try this:

Cook six or more chicken breasts at once. Chop the meat and store it in freezer bags (2 breasts per bag). Freeze chicken stock with onion and celery aready chopped in it. When you need a quick meal, most of the work is done!

Chicken and Broccoli

Ingredients
1 package frozen broccoli spears (thawed)
3 - 4 chicken breasts
2 cans cream of chicken soup
¼ cup mayonnaise (with lemon juice)
6 slices American cheese
1 cup shredded cheddar cheese
1 tube Ritz crackers (crushed)
¼ cup melted margarine

Description
Cook chicken, cut into cubes or shred. Microwave broccoli for 2 minutes.Put chicken and broccoli in baking dish. Mix soup and mayo, pour over broccoli and chicken. Cover with American cheese,then Cheddar. Sprinkle with Ritz crumbs, then pour melted margarine over crumbs to moisten. Bake at 350° for 30 minutes.

Southern Peanut Soup ( quick method )

Ingredients for 3 to 4 folks
1 can chicken broth (about 1.75 cups)

1 to 1.5 cups creamy peanut butter

Cream or milk about 3/4 cup or so according to desires

crushed peanuts (salted, plain, or honey roasted)

Toast points (1 slice of bread per person)
(alternative home made or store bought croutons)

onion salt

Description
This is just about identical in taste to what you would get in Williamsburg or by doing it "from scratch". Goes as a nice first course for a dinner, or as lunch all on it's own. It is VERY rich and filling.

Notes
Heat up the chicken broth bringing it just to boil then lowering to medium. Add the peanut butter and stir until completely
disolved and incorporated. Use your judgement here. It should be thick and creamy. You can add more peanut butter or water to thicken it or thin it, but bear in mind that you will be adding cream or milk also. Should be on the thick side before addition of the cream. Add the cream or milk to make it about like you'd see in any cream of whatever kinda soup.
Then add the onion salt and stir.

Make the toast points by toasting the bread, then putting in the oven to dry a little more. Cut in triangles by cuttin on bias across bread in an X from each of the four points.

Just before serving, add the crushed peanuts on top of each bowlful and have a separate bowl for whatever is left to allow folks to add more if they wish. You just want to dust the top of each serving with the crushed peanuts. Serve each person one piece of toasted points of four triangles.